Kun nyt on käyty läpi kirjoittajan puitteet omavaraisemman elämän alkutaipaleella, voitaneen tämä kirjoitus käyttää tähän elämään välttämättömien puitteiden käsittelemiseen.
Kuten edellisen edellisessä päivityksessä mainitsin, omavaraisuuden voi ymmärtää monella tavalla ja omavaraisuuden aste voi olla monenlainen. Jos haluaa olla vain pienesti omavarainen, riittää pienikin tontti hiukan taajaman ulkopuolella. Sitä mukaan kun tavoitteet ja taito lisääntyntyvät, lisääntyy myös tilan tarve.
Jonkin verran pihaa joka tapauksessa tarvitaan. Jonkinlainen ulkorakennus, jonka saa talvella pysymään plussan puolella, olisi myös hyvä alku. Jos ajateltaisiin omavaraisuuden ensimmäisen asteen olevan omien vihannesten ja munien tuottaminen, riittää tämä siihen. Jos kuitenkin toivoo pystyvänsä tuottamaan valtaosan ruuastaan itse sekä elämään muutenkin hiukan muusta maailmasta riippumattomampana, täytyy jo muuttaa vähän maalle. Jos ajatuksissa on kanoja, lampaita ja hillitysti joitakin muita eläimiä, on oltava riittävän tilava ulkorakennus (ota huomioon myös heinänvarastointi!) pihalla tilaa jonkinlaisille tarhoille, sekä jos ei omaa niin ainakin tiedossa olevaa laiduntilaa. Heinän saanti on myös hyvä varmistella, vaikka sitä löytyykin usein ihan hyvin ostettavaksi nettipalstoilta. Itse olen huomannut tehokkaimmaksi tavaksi suun avaamisen. Ihmiset ovat valtaosin ystävällisiä, ja usein joku tietää jonkun jolla olisi mitä sitten ikinä sattuu tarvitsemaan, heinää, laidunta, traktoria lainaksi, heinäseipäitä, kauraa... Usein saa hyviä tuttuja ja asiantuntemusta kaupan päälle.
Jos on niin onnekas, että pihalla on vanha navetta, saattaa se olla kuurausta vaille valmis eläintenpitoon. Jonkin verran nikkaritaitoa tullaan kuitenkin todennäköisesti tarvitsemaan, jotta saadaan eläimille karsinat ja muut puitteet kunnollisiksi. Jos navettaa ei ole, tai se on hyvin huonossa kunnossa, hyvä suunnittelu tekee eläinten ja muun tilan hoidon huomattavasti helpommaksi ja miellyttävämmäksi. Navettaa korjattaessa tai rakennettaessa kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:
- mitä eläimiä navettaan tulee ja kuinka paljon?
- mikä on näiden eläinten lisätilan tarve esimerkiksi poikimisaikaan?
- halutaanko jossain kohtaa lisää eläimiä? (todennäköisesti)
- missä säilötään heinät ja rehut?
- mistä vesi tulee?
- mistä eläimet kuljetetaan sisään ja ulos?
- mistä täytyy mahtua kulkemaan kottikärryillä (tai traktorilla)?
- eläinten asettelu suhteessa toisiinsa, lämpimiin tiloihin ja ruokintaan: hoitoa helpottaa kun vettä ja heinää ei tarvitse kantaa pitkiä matkoja.
Lämpimistä tiloista haluaisin tehdä vielä seuraavan huomion; vaikka yleisesti ajatellaan, että mitä enemmän tilaa eläimillä on karsinoissaan/ häkeissään, sitä parempi. Tämä pitää tietysti paikkansa, mutta mitä suurempi tila, sitä hankalampi lämmitys. Riittävän pieneen tilaan ei välttämättä tarvita lisälämmitystä koko talvena, kun "patja" eli eläinten alla oleva riittävä kuivikekerros alkaa lannan ja kosteuden ansiosta "palamaan" ja tuottamaan lämpöä. Myös eläimet itse lämmittävät sisätilaa. Palanut patja on hyvin maatunutta ja erinomainen kasvimaan pohja; tässäpä taas yksi lisäaspekti omavaraiseen elämään, omat lannoitteet.